Waarom een gasmelder van belang is

Een gasexplosie kan de gehele gevel eruit blazen, hierbij schaad je niet alleen jezelf maar de gehele buurt. Een gasmelder signaleert verhoogde concentraties gas in een vroeg stadium. Hierdoor ben je op tijd bij het gaslek en kun je tijdig actie ondernemen tegen het betreffende gaslek. Na het aanschaffen van een gasmelder moet je eerst zorgen voor een schone omgeving, waar de gasmelder op het 0 punt begint. Zo kan de gasmelder te hoge concentraties meten van de gevaarlijke gassen. Pennetjes in de gasmelder zorgen voor een permanente meting van de lucht. Zodra er een hoge gevaarlijke concentratie waargenomen wordt geeft de melder een alarm en weet je dat het tijd is om actie te ondernemen. 

Plaatsing van een gasmelder

Een gasmelder laat lucht door het apparaat stromen, om die te kunnen meten voor gevaarlijke gassen. Daarom is het van belang dat de gasmelder zijn werk kan doen. Een gasmelder voor aardgas moet boven in de kamer worden opgehangen, iets van het plafond af. Een melder voor propaan of butaan dient echter laag te hangen, in verband met het gewicht van de gassen ten opzichte van het gewicht van lucht. Denk dus voor het plaatsen van de melder voor welk soort gas je gewaarschuwd wilt worden.

Plaats een gasmelder vooral niet:

  1. Aan de buitenkant van een gebouw
  2. Achter een gordijn of  kast
  3. Bij luchtstromen
  4. Naast tochtige plekken
  5. In vochtige ruimtes
  6. Direct naast een fornuis

Plaatsing van de gasmelder op deze plekken betekent dat de gasmelder niet op de juiste manier zijn werk kan doen. Hierdoor ontstaan er valse alarmen. 

Een gasmelder voor in je camper of caravan is onmisbaar. Elke camper of caravan stookt en verwarmt op propaan, butaan of lpg. Bij wat oudere campers of caravans is het dus handig om er eentje aan te schaffen en te installeren. Naarmate een camper of caravan ouder wordt, kunnen er ook lekken ontstaan. Daarom is het verstandig om een gasmelder te installeren zodat je niet overvallen wordt tijdens de slaap. Dit kan echter ook het geval zijn bij nieuwere modellen, zorg er dus voor dat je goed beschermt bent aangezien iedereen het kan overkomen. 

Meer over plaatsing van een gasmelder

Onderhoud van een gas melder

Hoe merk je nou of je gasmelder nog werkt? Dat is een kwestie waar je het liefst zelf niet achter komt. Aangeraden wordt dus ook om direct na aanschaf te kijken of het apparaat alarm geeft en of alle functies het doen die bij worden beschreven bij de productinformatie. Dit doe je door op de testknop te duwen. Het is daarnaast ook geen overbodige luxe om er gelijk 2 in huis te nemen, zo houd je de kans klein dat geen van beide zou werken.

Meer over het onderhoud van een gasmelder.

ELRO gasmelder advies:

De ELRO FG4000P Gaslek detector zorgt ervoor dat je op tijd wordt gewaarschuwd bij een lek van methaangas (aardgas), butaangas of propaangas. Deze melder van ELRO beschikt over een hoge kwaliteit sensor die constant de concentratie van de gassen in de lucht meet. Bij een te hoge concentratie geeft de melder een hard alarm van 85 dB. Deze melder is onmisbaar voor elk huishouden bij gasfornuizen, gasboilers, geisers, cv-ketels, gaskachels en gashaarden.