Hoe maak ik mijn huis brandveilig?

Brandpreventie begint bij een brandveilig huis, maar hoe maak je je huis nou brandveilig? Brandveilig wonen begint met oplettendheid. De hele nacht een kaars laten branden is niet verstandig en moet je dus ook niet doen. Zorg dat als je gaat slapen alles uit is en alle elektrische apparaten uitstaan.

Elektra

Kortsluiting of een defect elektrisch apparaat zorgt vaak voor woningbrand. Daarom is het verstandig om voorzichtig om te gaan met deze apparaten.

De meterkast hangt vol met elektra, alles dient goed geïnstalleerd te zijn en niks moet vlam kunnen vatten. Zorg dat de meterkast vrij is van brandbare materialen en dat de zekeringen in orde zijn. Een brandveilig huis heeft een aardlekschakelaar met geaarde stopcontacten. Dit zorgt ervoor dat er in geval van kortsluiting geen brand uitbreekt.

Maak gebruik van goedgekeurde veilige stekkerdozen. Verbind deze niet onderling met elkaar. Als je teveel stekkerdozen aansluit op één groep kan er kortsluiting ontstaan met brand als gevolg. Het is ook belangrijk om op een verantwoorde manier om te gaan met de snoeren van elektrische apparaten. Check deze op beschadigingen en rol een snoer helemaal uit voordat je deze gebruikt.

Als je ’s nachts weggaat of gaat slapen moet je ervoor zorgen dat alle elektronische apparaten uitstaan. Bij onweer moet je alle stekkers eruit trekken. Door blikseminslag kan kortsluiting ontstaan.

Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting brand veroorzaken. Voor gebruik dien je de handleiding te raadplegen. Als je de deken niet gebruikt, berg deze dan opgerold op. Opvouwen zorgt voor mogelijke beschadiging van de bedrading.

Verbranding

Een verbrandingsapparaat dat binnen staat kan altijd problemen veroorzaken daarom is het handig dat je deze goed in de gaten houdt en onderhoudt. Laat je ketel dus jaarlijks controleren door een erkende cv-ketelmonteur. Door slechte verbranding kan er koolmonoxide vrijkomen en dit is een zeer gevaarlijk gas. Je kunt hierdoor je bewustzijn verliezen of zelfs de dood ondervinden.

De ruimte rondom je cv-ketel moet vrij zijn van brandbare materialen, omdat deze, wanneer ze vlam vatten, een brandhaard versnellen of veroorzaken.

Kooktoestel

Zorg dat de gasslang van een niet-ingebouwd gasfornuis nog in goede staat is. De slang moet bovendien ook uit de buurt blijven van de hitte van de gaspitten. Controleer de slang tevens regelmatig op scheurtjes en vervang deze na maximaal 15 jaar.

Pas op dat je geen brandbare stoffen in de buurt van het kooktoestel hebt liggen. Dit is vragen om problemen. Zorg er ook voor dat je het gas uitzet voor je van huis vertrekt en dat er geen pannen op het vuur staan.

Belangrijk is ook om het filter van de afzuigkap regelmatig schoon te maken. Vet in een afzuigkap is heel erg gevaarlijk. Het kan vlam vatten en zorgen voor een brand in je huis. Maak de afzuigkap daarom regelmatig schoon en vervang of reinig regelmatig het filter.

Geiser

Een geiser hangt regelmatig in de keuken waar weinig ventilatie is. Dit betekent dat bij een defecte geiser het schadelijke koolmonoxidegas niet weg kan komen. Het is daarom verstandig om jaarlijks je geiser te laten controleren door een erkende controleur. Een slecht werkende geiser kan een bron zijn voor het gevaarlijke koolmonoxide. Een goed afgestelde geiser heeft een blauwe vlam. Mogelijke signalen dat er iets mis is met een installatie zijn een geel/oranje gasvlam, beslagen ramen, een gaslucht en lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid.

Brandstoffen

Als je licht ontvlambare brandstoffen in of buitenshuis hebt, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Bewaar licht ontvlambare vloeistoffen, zoals spiritus of benzine, in een goed geventileerde ruimte. We raden af om gasflessen binnenshuis te bewaren, bewaar deze dus ook altijd buiten het huis.

Openhaard

Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud pleegt aan jouw openhaard. Dit houdt in dat de schoorsteen regelmatig schoongemaakt moet worden en dat de openhaard veilig wordt aangemaakt met aanmaakhoutjes.

Water dragende machines

Het filter van een wasdroger en de luchtafvoerslang kan volraken met pluis en stof. Dit kan een brand veroorzaken.

Door lekke kranen of slangen kan er een waterlek ontstaan. Dit kan waterschade veroorzaken en zelfs kortsluiting wat om zijn beurt weer kan resulteren in brand.

Brandbeveiliging

Veel mensen denken er niet aan om hun entree brandveilig te maken, echter is dit wel noodzakelijk. Het is belangrijk voor de brandweer dat het huisnummer van je huis goed zichtbaar is. Alleen zo is het voor de brandweer duidelijk waar ze heen moeten voor de melding. Ook is het handig dat je het huis gemakkelijk kan verlaten. Kies voor een vaste plek voor de sleutels, zodat je gemakkelijk naar buiten kan.

De vluchtroute moet bovendien vrij zijn van obstakels. Dit zorgt ervoor dat je in geval van brand gemakkelijk je huis uit kunt vluchten.

Er dienen rookmelders in de buurt van de slaapkamers te hangen, zodat je wakker wordt in geval van brand. In slaap vallen met een brandende sigaret is niet bepaald handig. Maak van je slaapkamer dus een rookvrije zone.

Wat is brandpreventie?