Wat zijn watermelders?

In Nederland zijn we niet onbekend met grote buien. Niet alleen ons klimaat speelt hier een rol in mee, maar ook de opwarming van de aarde. Door de klimaatverandering zullen fikse buien meer gaan voorkomen. Het KNMI meldt dat tussen 1910 en 2013 het jaarlijkse neerslag in Nederland met 26% is toegenomen. De verwachting is ook dat er alleen maar meer regen zal vallen. Naast de overvloed aan regen in Nederland zijn lekkende apparaten ook een bron van wateroverlast. Daarom is het belangrijk om na te denken over simpele oplossingen tegen wateroverlast.

Werking van een lekkagemelder

Preventie voor waterschade start bij het zo snel mogelijk detecteren van het water en dus waterlek. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter. Watermelders zijn dus melders die water detecteren waar geen water zou moeten zijn. Wanneer ze dit detecteren slaan ze alarm en waarschuwen ze de eigenaar voor het eventuele waterlek. Een water detector meet de aanwezigheid van water door de elektrische geleidbaarheid van het aanwezige water te gebruiken. Door de elektrische geleidbaarheid van het aanwezige water te gebruiken en de stroomkring af te ronden, zal een alarm gaan klinken. 

Het principe van een watermelder is dus ook hetzelfde als die van andere melders en apparaten die alarm slaan. Een watermelder detecteert, activeert en daarna word je gealarmeerd.

 1. Detecteren, voor het detecteren van wateroverlast zijn goede sensoren van belang.
 2. Activeren, de sensoren staan in verbinding met de watermelder zelf en is dus het brein van de watermelder.
 3. Alarmeren, een watermelder slaat alarm zodra er water wordt gedetecteerd.

Waarom je een watermelder zou moeten aanschaffen

Het weer in ons kikkerlandje kan op het ene moment bloedheet zijn en op het andere moment kan het pijpenstelen regenen. Het hevige wateroverlast van de laatste tijd heeft gezorgd voor veel schade. Hoe eerder je bij de overlast bent hoe beter. Wateroverlast heb je niet altijd door, omdat water naar beneden lekt. Waterschade kan heel je huis aantasten, daarom is preventie de beste oplossing.

Plaatsing van een watermelder

Een melder plaats je op een plek waar kans is op een lekkage. Dit kan bijvoorbeeld achter je wasmachine of vaatwasser zijn. Ook kan het zijn op een plek waar water van buiten naar binnen kan lopen. Al met al op plekken waar lekkage kan ontstaan. Een watermelder is dus ideaal als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van je oude wasmachine, vaatwasser of ander water dragend apparaat. Het is ook slim om een melder op te hangen bij het laagste punt van je huis, bijvoorbeeld de kelder, omdat water altijd naar beneden lekt.

Tips om waterschade te voorkomen

 1. Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine
 2. Plaats een ELRO watermelder in je kelder of naast een waterdragend apparaat
 3. Controleer de kitranden en vervang ze tijdig wanneer nodig
 4. Maak regelmatig uw dakgoten schoon zodat de afvoer van water niet verstopt raakt
 5. Zorg voor planten in je tuin, met alleen tegels of andere verharding op de grond kan het water niet in de bodem weglopen
 6. Zet een regenton in je tuin om te voorkomen dat het riool overbelast raakt en regenwater naar je huis toeloopt
 7. Laat in de winter de buitenkranen leeglopen en sluit deze vervolgens af
 8. Laat de verwarming op minimaal 15 graden staan om te voorkomen dat de leidingen kapot vriezen.

ELRO adviseert:

 

De ELRO FW3801R Watermelder zorgt ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt bij een waterlek. De watermelder kan draadloos worden verbonden met andere melders. Zodra er water is gedetecteerd door één melder, zullen de overige aangesloten melders ook een luid alarm geven.

Deze mooie melder van ELRO beschikt over hoge kwaliteit sensoren. Als beide sensoren in contact komen met water geeft de melder een alarm van 70 decibel.

Het is niet alleen mogelijk om meerdere FW3801R watermelders aan elkaar te koppelen; ook zijn deze melders draadloos te koppelen met alle andere ELRO koppelbare melders, zoals de FZ5002R Rookmelder, de FC4801R Koolmonoxidemelder en de FH3801R Hittemelder.

Watermelders