IP camera

IP camera’s worden veelvuldig toegepast in het bedrijfsleven of door de overheid. De prijs van een IP camera is vandaag de dag voor de consument betaalbaar, iedereen kan genieten van de kwaliteiten van een IP camera. Een IP camera komt dus steeds vaker voor in het privé leven en is een goede vervanging voor ouderwetse dure camerasystemen. Met deze camera’s kun je altijd een oogje in het zeil houden.

Wat is een IP-camera?

IP-camera’s worden ook wel netwerkcamera’s genoemd, ze zijn met draad of draadloos en maken gebruik van het Internet-Protocol. Ze kunnen beelden en geluid direct livestreamen via het internet. Dit maakt het mogelijk om overal ter wereld de beelden live te bekijken. De werking van een IP camera is vergelijkbaar met die van een webcam. Beelden en geluid worden in realtime opgenomen en omgezet in digitale data waarna ze naar het internet verzonden worden. Dit maakt het mogelijk om de beelden overal ter wereld te bekijken via een apparaat dat verbinding heeft met het internet.

Omdat het beeld en geluid van de IP camera’s worden omgezet in digitale data, kan het makkelijk worden opgeslagen op een SD-kaart in de camera zelf of op de harde schijf van je computer of recorder. De beelden kunnen met sommige camera’s ook worden doorgestuurd naar de alarmcentrale.

Opties van een IP beveiligingscamera

Er zijn verschillende soorten lenzen beschikbaar voor de IP-camera’s. Zo zijn er bijvoorbeeld lenzen voor een grotere kijkhoek of lenzen die gestuurd kunnen worden. Een groot verschil dat de IP-camera’s van normale beveiligingscamera’s onderscheidt is het feit dat ze na het streamen van de data ook een chip bevatten waar geavanceerde software op gezet kan worden. Daarnaast zijn er ook IP camera’s die beschikken over infrarood LED-lichten die ervoor zorgen dat de camera nachtvisie heeft. 

Een IP beveiligingscamera kan ook beschikken over een PIR sensor. Deze PIR sensor neemt infraroodlicht waar en verstuurt daarna een signaal door. De camera zal beginnen met filmen als je in de buurt komt. Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding op je smartphone dat de camera is geactiveerd. Zo word je dus altijd gewaarschuwd in het geval er iemand voor de deur staat. Deze manier van mensen detecteren is effectief, omdat de sensor niet reageert op licht (beweging). De sensor reageert op lichaamswarmte, zo geeft deze manier van detecteren minder valse opnames. 

Naast dit kunnen sommige IP camera’s veel meer. De software in deze camera’s zorgt ervoor dat ze steeds ‘slimmer’ worden. Zo kunnen sommige IP-camera’s inzoomen bij verdachte situaties en bij onregelmatigheden de beelden doorzetten naar de alarmcentrale.

Voor- en nadelen van een IP camera

IP-camera's beschikken over veel voordelen tegenover normale ouderwetse analoge camera's. Dit zijn onder andere:

 • Kwaliteit: In tegenstelling tot een normale camera, worden de beelden die een IP camera maakt verzonden via een netwerk. Dit is vaak over Ethernet of WiFi. Door deze verbinding is de beeldkwaliteit vele malen hoger dan bij andere camerabeveiligingssystemen.
 • Video analyseren: Met een IP-camera kun je bepaalde gebeurtenissen een markering geven, zo zijn ze later gemakkelijker terug te vinden als je ze wilt terugkijken.
 • Flexibiliteit: Een IP camera is gemakkelijk te verplaatsen door de ruimte, de camera is niet verbonden met een computer en maakt de verplaatsing mogelijk.
 • Toegankelijkheid: Omdat de IP-camera’s in verbinding staan met het internet, kun je overal ter wereld de beelden terug kijken. Je kunt dus zelfs op vakantie kijken hoe het er thuis aan toe gaat.

Naast de vele voordelen brengen IP-camera’s ook nadelen met zich mee.  

 • Gevoeligheid voor storing: IP camera’s die gebruik maken van een WiFi netwerk zijn gevoelig voor storingen van buitenaf. Dit maakt de camera minder geschikt voor buitengebruik. Binnen huis zijn ze wel uitstekend in te zetten, wanneer je je kinderen of huisdieren in de gaten wilt houden.
 • Beperking door kabel: Een IP-camera met Ethernet-verbinding heeft een kabel nodig, de voordelen van deze verbinding is dat kwaliteit van het opgenomen beeld bijzonder hoog is en dat de camera gevoed kan worden door middel van deze verbinding. Dit wordt PoE genoemd. Het nadeel van deze verbinding is dat de lengte van deze kabel beperkt is. Dit zorgt ervoor dat je de camera niet overal kan ophangen.

Kostprijs van een IP camera

Elke IP-camera heeft zijn eigen eigenschappen en zo ook hun eigen kostprijs. Het is logisch dat je voor een basis IP camera minder betaalt dan voor een uitgebreid model. De prijs wordt beïnvloedt door de wensen van een consument. Wil je nou dat de IP-camera beschikt over alle opties mogelijk, dan zullen ook de kosten hoger liggen.

Voor een standaard IP camera betaal je al snel €100, toch kan de prijs van goedkope modellen nog lager liggen. De prijs geld dan alleen voor de camera zelf.

Het is wel handig om een internet bewakingscamera te kopen in combinatie met een recorder. Voor een recorder betaal je gemiddeld €200. De prijs hangt wel af van de software, opslagcapaciteit en het soort camera waarvoor deze is bedoeld. De prijs voor een complete IP-beveiligingscamera set kan als snel oplopen tot €500 of meer. Hiernaast kan een eventuele installatie ook kosten met zich meebrengen.

IP-camera's in het nieuws

De laatste tijd zijn IP camera’s ook vooral in het nieuws te vinden. Het gaat dan vooral over negatief nieuws. Dit betekent nog niet dat IP camera’s niet goed of slecht beveiligd zijn. In sommige IP camera’s was de beveiliging niet goed genoeg. Gelukkig is dat niet het geval met de ELRO IP camera, deze is veilig en voldoet aan alle beveiligingseisen. IP camera's zijn redelijk nieuw in de markt en het is daarom ook niet gek dat er nu nog veel kinderziektes in het systeem zitten. Lees hier een aantal nieuwsartikelen

Hoe gebruik ik mijn IP-camera veilig? 

Een IP-camera kun je gemakkelijk veilig gebruiken als je je houdt aan de volgende tips:

 1. Gebruik een veilig wifi-netwerk
 2. Reset je camera: een bestaande camera is vaak te resetten, door het resetten kun je de camera opnieuw installeren en een wachtwoord invullen.
 3. Verander het wachtwoord: als je een nieuwe camera installeert wordt er soms gevraagd om een eigen wachtwoord in te vullen. Mocht dit niet het geval zijn, probeer dan het standaard wachtwoord te veranderen. Als je dat niet doet is je camera gevoelig voor inbraak.
 4. Verwijder je camera van insecam: Er bestaat een website waarop de live beelden van alle onbeveiligde camera’s staan. Als je je camera eraf wilt halen kun je deze site mailen naar admin@insecam.org
 5. Het verwijderen van je camera wil niet zeggen dat de beelden niet meer te zien zijn. Verander het wachtwoord als je zeker wilt zijn van je privacy.
 6. Update altijd de firmware van je camera. Als er een zwak zit in de beveiliging van de camera zal de fabrikant meestal dit aanpassen via een update. Zorg er dus voor dat de firmware altijd up-to-date is.
 7. Als je niet wilt dat de beelden van je camera online komen moet je er voor zorgen dat de beelden lokaal blijven. Dat betekent dat je de camera niet met het internet verbind. Als je hem nou toch met het internet verbind zorg er dan voor dat de camera op een lokaal netwerk verbonden is met een ‘non-routable’ IP adres.
 8. Gebruik een sterk wachtwoord. Je kunt je wachtwoord online checken om te kijken hoe sterk hij is en hoelang het duurt om deze te kraken.

ELRO IP Camera:

 

Wil je nou een IP camera kopen? Dan is de ELRO IP camera een goede optie. De ELRO CC60RIPS houdt altijd een oogje in het zeil over jouw woning en bezittingen. Tevens kun je via de ELRO Color Night Vision IP Cam App de camerabeelden overal ter wereld bekijken en terugkijken. De camera beschikt ook over kleur nachtzicht, zodat je zelfs in de nacht kan zien wat er gebeurt rondom of in je huis. De IP-camera heeft een IP65 rating, wat betekent dat deze camera zowel voor buiten als binnen geschikt is. De camera heeft een ingebouwde SD-kaart van 8GB waar hij beelden op kan slaan. Beelden kunnen automatisch worden opgenomen als er beweging wordt gedetecteerd door de PIR sensor.

Draadloze beveiligingscamera'sTerug naar categorieën