Wat is smart home?

Maak het leven gemakkelijker, veiliger en comfortabeler met Smart Home producten. Bedien vanuit één app de schakelaars, verlichting en thermostaat. Een Smart Home is een huis dat met het gebruik van moderne apparaten een zo comfortabel mogelijke woonomgeving biedt. Maar niet alleen comfortabel, ook veilig en energiezuinig.

“36% van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere slimme apparaten in huis”

Wetenschappers hebben ook onderzocht waarom Smart Home nog niet alle huishoudens heeft bereikt. Wat blijkt? Men vindt het té duur en de toegevoegde waarde simpelweg té beperkt. Veel Smart Home artikelen bieden misschien oneindig veel comfort, maar zelf op de lichtknop drukken blijkt dan toch opeens wel bijzonder goedkoop...

Nu, wat als je naast dit te dure comfort óók je veiligheid op een slimme manier goedkoop kunt vergroten. Bijvoorbeeld tegen brand door de traditionele rookmelder te vervangen door een connected rookmelder, tegen inbraak door je deuren/ramen te voorzien van slimme magneetcontacten of tegen een overval door een SOS-button. Op deze manier geeft je hele huis alarm wanneer er brand is, maar ontvang je ook berichten op je smartphone wanneer je niet thuis bent en er iets aan de hand is.

Er zijn verschillende slimme apparaten op de markt om aan elkaar te koppelen in jouw woning. Denk aan brandbeveiligingsproducten zoals koppelbare rookmelders, huis-beveiliging producten zoals een bewegingsmelder en comfortproducten zoals een slimme radiatorthermostaat. Het is een fijn idee dat wanneer jij iets langer wegblijft dan verwacht, toch de verlichting aan springt of dat iedere ochtend rond 7.00uur de verwarming in de badkamer aangaat. Allemaal in te stellen vanuit een app op de smartphone en/of tablet. Dit geeft je een volledige controle over je woning, wanneer je ook maar wilt en op welke plek dan ook.

Uit onderzoek is gebleken dat de verkoop van Smart Home producten is gestegen. Momenteel bezitten Nederlandse huishoudens bij elkaar voor maarliefst 1,7 miljard euro aan slimme elektronica en de groei is een wonderlijke 70%. Behalve energieregelaars zijn apparaten voor verlichting (16 procent heeft er minstens één) en beveiliging (15 procent) populair. ELRO heeft een missie, want die 15% moet omhoog! Zoals we hiervoor al schreven wordt Smart Home pas echter interessant als je slim bent en je comfort en beveiliging bij elkaar brengt in een goedkope maar bijzonder complete oplossing.

Inmiddels is het aanbod in de markt groot en hierdoor kun je door de bomen het bos niet meer zien. ELRO heeft voor jouw gemak alles eens rustig op een rijtje gezet, het enige wat je hoeft te doen is onze korte reis te volgen naar jouw slimme en veilige Smart Home oplossing.

Protocollen Smart home

Smart home apparaten zijn ontwikkeld om met elkaar te kunnen communiceren. Een goed besturingssysteem integreert alles wat slim is in je woning en dat kun jij beheren vanuit één app. Enkele draadloze protocol varianten zijn Z-Wave, 868 MHz en ZigBee. Deze hubs kunnen via verschillende radio’s communiceren met apparaten en de informatie vertalen naar een Wifi-signaal die jij en je router begrijpen en gebruiken. Is er dan ook nog een goed óf fout protocol? Nee, wat ons betreft zeer zeker niet. De diverse protocollen hebben natuurlijk wel diverse unieke voor- en nadelen. Wil je meer informatie over Smart Home protocollen? Klik dan op deze pagina.

Privacy Smart Home

Als je begint met je huis Smart te maken en apparatuur gaat kopen dan is het verstandig om te kijken hoe het is gesteld met de privacy. Welke persoonlijke gegevens worden er precies gedeeld en is er een mogelijkheid tot uitschakelen? Wij hebben drie tips om de meest voorkomende fouten te voorkomen en je privacy te waarborgen:

  1. Verander direct het wachtwoord van uw slimme apparaten. Een standaard wachtwoord is gemakkelijk te hacken door hackers. Een wachtwoord als: 'Admin' of '0000' is verleden tijd.
  2. Vergeet ook niet het wachtwoord van de internetverbinding. Een standaard wachtwoord van je provider is vaak heel gemakkelijk te veranderen. Voor meer informatie verwijzen we je graag door  naar je internetprovider.
  3. Blijf altijd de producten updaten wanneer hier om gevraagd wordt. Zijn er updates beschikbaar? Installeer deze dan op deze manier ben je hackers altijd een stapje voor. 



Kosten voor een Smart Home

Een Smart Home kunt u zo uitgebreid mogelijk maken als u zelf wilt. Maar wat kost het nu eigenlijk? De prijs hangt natuurlijk af van jouw specifieke wensen. Wil je heel je huis meteen voorzien van slimme producten of begin je bij de woonkamer? Wij adviseren onze klanten altijd om klein te beginnen met een starterspakket en rekening te houden met het protocol (868Ghz is substantieel goedkoper). Op deze manier zijn de kosten minimaal en het is altijd nog uit te bouwen tot een groot Smart Home netwerk.

Hoe begin ik?

Als je een specifiek beeld hebt, hoe je je woningautomatisering wil opzetten, hoef je alleen nog maar je opties te bestuderen en ze uit te proberen. Er zijn genoeg starterspakketten om te kijken of Smart Home iets voor je is. Ga naar onze pagina “Hoe moet ik mijn huis Smart Home maken?” om met behulp van onze 4 stappen te komen tot jouw behoefte op het gebied van Smart Home.

Hoe moet ik mijn huis Smart Home maken?Inbraak of comfort